Wielka Sobota, trzeci dzień Triduum Paschalnego poprzedzający Niedzielę Zmartwychwstania, jest w Kościele katolickim czasem głębokiej ciszy, zadumy i pełnego nadziei oczekiwania na Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Stanowi przejście od żałoby Wielkiego Piątku do radości wielkanocnego triumfu.
Zgodnie z polską tradycją, w Wielką Sobotę ma miejsce uroczyste święcenie pokarmów, które zostaną spożyte podczas wielkanocnego śniadania. Tradycja święconki jest jednym z najbardziej charakterystycznych i barwnych zwyczajów związanych z Wielkanocą w Polsce. Praktykowana jest również w innych krajach katolickich, choć w Polsce ma szczególnie bogatą symbolikę i jest głęboko zakorzeniona w kulturze ludowej oraz religijności.
Poniżej materiał filmowy ze święcenie pokarmów w parafii św. Mikołaja w Szemudzie.
Każdy z tradycyjnych składników święconki ma swoje znaczenie:
W Wielka Sobotę wierni nawiedzają kościoły, aby adorować Najświętszy Sakrament wystawiony w symbolicznym Grobie Pańskim. Podobnie jak w Wielki Piątek, w Wielką Sobotę nie odprawia się Mszy Świętej aż do wieczora. Jest to jedyny dzień w roku, kiedy nie celebruje się Eucharystii. Komunię Świętą można zanieść jedynie umierającym. Kulminacją Wielkiej Soboty jest Liturgia Wigilii Paschalnej sprawowana po zmroku, która należy już do liturgii Niedzieli Zmartwychwstania. Jest to najważniejsza i najbardziej uroczysta liturgia w roku, składająca się z czterech części:
Lubisz czytać, oglądać co przygotowaliśmy?
Wesprzyj naszą redakcję w działaniu! Przez Twoją pomoc możemy się rozwijać.
Jeśli byliście świadkami interesującego zdarzenia lub macie temat, który chcielibyście, aby nasza redakcja poruszyła, zapraszamy do kontaktu! Napiszcie do nas na adres [email protected] zostawcie wiadomość na naszym Facebook`u lub zadzwońcie pod numer +48 789 788 183. Czekamy na Wasze wiadomości!